Khamis, 22 Oktober 2009

Bersama Adik-Adik SMK Ranau

Bismillahirahmanirahiim...
Assalamualaikum wbt..

Pada hari Sabtu dan Ahad baru-baru ini, aku telah pergi menjalankan satu program kajian lapangan dan khidmat komuniti bersama-sama rakan sekelas(klimatologi) bertempat di SMK Ranau. Kami bergerak dari UMS pada jam 7.00 pagi dan sampai di sana lebih kurang jam 10.30 pagi. Sesampainya di sana, kami disambut oleh pelajar-pelajar sekolah SMK Ranau dengang ceria sekali. Malah mereka bertanya kepada aku, mengapa kami lewat sampai? Pelajar-pelajar itu telah menunggu kami dari jam 8.00 pagi lagi. Sememangnya mereka sangat bersemangat untuk menyertai program dan kami para fasilitator juga berasa teruja dengan sikap mereka.

Selepas sahaja kami menegamas barang di bilik asrama, sesi LDK 1 iaitu sesi suai mesra dan pembahagian kumpulan mula berjalan di dewan sekolah tersebut. Apa yang mengejutkan, kami sangkakan pelajar yang menyertai program tersebut adalah dari pelajar tingkatan 4-6 sahaja, tetapi sebenarnya adalah pelajar dari tingkatan 1-6 bawah. Keadaan ini menyebabkan kami menjadi kelam kabut sedikit semasa pendaftaran pelajar dijalankan. Namun berkat kerjasama dari semua ajk, masalah itu dapat ditangani. Malah kami cukup bangga apabila kesemua pelajar yang menyertai program kami adalah lebih 200 orang. Satu jumlah yang cukup besar....

Selesai sahaja pembahagian kumpulan, kami telah memberi 3 tugasan serentak kepada peserta-peserta iaitu membuat poster bertemakan alam sekitar, membuat yel kumpulan dan merancang persembahan untuk malam itu. Kami memberi tugasan itu kerana pada sebelah petang, kami terpaksa meninggalkan mereka sekejap untuk aktiviti kajian lapangan kami di kampung-kampung yang berdekatan. Malah tujuan kami memberi 3 tugasan secara serentak adalah untuk melatih para peserta supaya bekerjasama sesama ahli dan melatih mereka memikul dan menyelesaikan segala tanggungjawab yang diberikan kepada mereka. Malah melalui LDK ini juga melatih para peserta menguruskan masa dengan baik kerana tanpa pengurusan yang baik, nescaya mereka tidak mampu menyelesaikan tugasan yang diberi.

Pada sebelah malamnya, tibalah saat untuk menilai hasil tugasan yang diberikan. Apabila ditanya mengenai tugasan yang diberi, serentak mereka menjawab dengan kuat yang mereka telah menyiapkan segala tugasan. Aku cukup bangga sekali dengan semangat yang ditunjukkan oleh mereka. Tambahan, mereka cukup kreatif semasa menyampaikan perebentangan berkenaan poster yang dibuat. Tambah mengujakan apabila saat persembahan peserta. Aku cukup tertarik dengan persembahan ‘Tarian Kerdil’. Suatu persembahan yang cukup unik dan pertama kali aku melihatnya. Tarian itu mengandungi unsur-unsur jenaka yang menyebabkan aku tidak henti-henti ketawa.

Keesokan harinya, satu ceramah berkenaan kitar semula diadakan untuk memberi sedikit input dan kesedaran kepada peserta berkenaan kepentingan kitar semula. Ceramah itu disampaikan oleh penceramah jemputan dari Jabatan Alam Sekitar. Walaupun pada pagi itu peserta ramai yang tiada kerana pergi ke gereja, namun program itu tetap berjaya dengan jayanya. Selesai sahaja ceramah, aktiviti berkenaan kitar semula dijalankan. Peserta diminta mencari bahan-bahan terbuang yang boleh dikitar semula dan daripada bahan-bahan tersebut, mereka diminta untuk membuat arca, perhiasan dan sebagainya. Pelbagai benda-benda yang menarik yang dihasilkan oleh mereka seperti rumah dan robot dari kotak, bangunan tin, origami kertas dan lain-lain. Sebagai menghargai mereka, kami telah menyediakan satu temapat pameran utnuk mereka mempersembahkan hasil mereka itu tadi bersama-sama dengan pameran-pameran yang kami adakan.

Tepat jam 2.00 petang, majlis perasmian penutup telah dijalankan dan ini bermakna, program kami bersama-sama pelajar SMK Ranau telah melabuhkan tirai. Seperti biasa, sebelum pulang kami telah berkumpul dan bersalam-salaman dengan adik-adik di sana. Suasana sedih mula menyelubungi aku dan teman-teman. Walaupun masa kami bersama mereka sangat singkat, namun ikatan yang terbina sangat kukuh dan aku menganggap peserta seperti adik-adik kami sendiri. Sebagai kenangan, kami mengambil gambar bersama-sama dan peserta mengambil nombor telepon kami.
Sesungguhnya, kami tidak sesekali akan melupakan kenangan manis bersama-sama adik-adik. Malah kami mendoakan supaya adik-adik berjaya dalam pelajaran dan dapat membanggakan ibu bapa, guru dan kami... Tiada balasan yang kami minta, tapi cukuplah sekadar adik-adik ingat akan kami selalu dan ingat segala nasihat dan panduan yang kami berikan supaya adik-adik berjaya dalam kehidupan ini dan menjadi manusia berguna...

Sekian.... Wassalam.
lega...baru je abis perbentangan poster
dengan tutor kesayangan (Abg Afiq)


seronok bergambar???


peaceee...cepat semua senyum...

0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails

Template by:
Free Blog Templates