Rabu, 2 Disember 2009

Antara Marah, Rotan, Gantung & Buang

Antara marah, rotan, gantung dan buang
(Khas kepada para pendidik dan bakal pendidik)

Bismilahirahmanirahiim..
Assalamualaikum wbt...

Alhamdulillah, selamat juga aku pulang ke kampung untuk bercuti. Selepas bertungkus-lumus belajar, akhirnya berpeluang juga untuk berehat sebelum meneruskan perjuangan itu semula pada semester depan. Seperti biasa, akhir-akhir tahun begini, negeri di pantai timur mengalami musim tengkujuh dan kebiasannya juga, kampung aku dinaiki air banjir. Namun ianya tidaklah seteruk seperti dareh-daerah lain dan dua hari kebelakangan ini, air banjir di kampungku mulai surut. Kepada adik-adik yang sedang menduduki peperiksaan SPM dan STPM, selamat menempuhi peperiksaan ini dengan sabar dan sentiasa fokus agar dapat menjawab dengan tenang. Kepada adik-adik yang sedang bercuti, selamat bercuti aku ucapkan dan diharap dapat mengisi waktu yang ada ini dengan perkara yang berfaedah.

Di kesempatan yang ada ini, aku terdetik untuk berkongsi pendapat aku kepada kalian tentang beberapa hukuman atau denda yang diamalkan di sekolah seluruh Malaysia yang bagiku kurang sesuai cara perlaksanaannya kini. Bukanlah aku hendak menentang hukuman yang ditetapkan itu, tetapi aku merasakan bahawa hukuman yang dibuat itu kurang berkesan dan boleh mendatangkan mudarat yang lebih teruk. Tetapi ianya boleh jadi positif sekirannya perlaksanaannya dilakukan dengan betul dan ini jarang sekali dibuat oleh para pendidik. Aku juga bukannya nak menyalahkan pendidik, tetapi sekadar berkongsi pendapat yang mungkin dapat ditanggapi dan dinilai oleh pendidik.

Sekolah menjadi satu institusi penting bagi mendidik anak bangsa yang dahagakan ilmu pengetahuan. Sekolah juga menjadi tempat berkumpulnya pelajar yang berbeza latar belakang, sifat dan perangai. Sebagai sebuah institusi pendidikan, sekolah mempunyai undang-undang dan peraturan tersendiri yang perlu dipatuhi oleh para pelajar. Namun begitu, sesetengah peraturan yang ditetapkan bagi menghukum pelajar yang membuat kesalahan adalah kurang sesuai kaedah perlaksanaannya. Antara hukuman yang sering dibuat ialah marah, rotan, gantung dan buang sekolah. Corak pemikiran pelajar pada masa ini jauh berbeza. Mereka lebih besikap memprotes dan tidak suka dikongkong. Hukuman yang dikenakan ke atas mereka membuatkan mereka bertindak lebih teruk jika tidak kena dengan cara perlaksanaannya.

Marah merupakan perkara biasa yang sering dilakukan oleh guru kepada pelajar yang membuat kesilapan tidak kira kesalah itu kecil atau besar. Namun begitu, ada guru yang marah dengan mengherdik, memaki dan menyumpah pelajar. Tambah menyakitkan, apabila guru itu memarahi pelajar di depan pelajar yang ramai seperti diperhimpunan atau di kawasan terbuka seperti dikantin sekolah. Bagi guru, mungkin itu perkara normal. Tetapi bagi seorang pelajar atau seorang manusia yang waras, perkara itu mengaibkan mereka. Dimarahi di depan pelajar atau guru yang lain membuatkan pelajar itu merasa malu dan mungkin akan berdendam. Bukanlah ianya tidak boleh dilaksanakan, tetapi mestilah marah itu dengan niat untuk mendidik. Jangan menggunakan kata-kata kesat dan menyumpah kerana perbuatan itu menambahkan benci pelajar tersebut kepada guru yang mendendanya. Langkah yang paling sesuai adalah tukarkan marah itu dengan tegur iaitu menegur kesalahan yang dilakukan oleh pelajar dengan berhemah dan berterusan. Seorang guru seharusnya membina ikatan yang rapat dengan pelajar sepaya mereka boleh berkongsi pendapat atau masalah. Malahan ikatan yang wujud ini membolehkan guru memberi nasihat dan membetulkan perangai pelajarnya.

Selain itu, hukuman rotan turut dikenakan kepada pelajar yang membuat kesalahan. Apa yang silap disini ialah kaedah merotan pelajar itu adalah tidak betul. Ada sesetengah guru apabila merotan pelajar, mereka merotan dengan sekuat hati dan ini mewujudkan perasaan benci antara kedua-dua belah pihak. Islam menganjurkan kaedah merotan yang cukup baik, namun ianya tidak dituruti oleh guru-guru. Kaedah merotan yang dianjurkan dalam Islam ialah orang yang merotan tidak boleh mengangkat tangannya dengan tinggi tetapi cukup hanya dengan mengepit sebuah buku di ketiaknya. Selain itu, tempat yang wajar untuk dirotan ialah bahagian betis. Selepas merotan, guru perlu menjelaskan kepada pelajar terbabit berkenaan permasalahannya dengan hemat agar pelajar memahaminya dan berubah. Kaedah ini juga dapat membuang sifat dendam pelajar tersebut terhadap guru yang merotannya. Tetapi sungguh mendukacitakan apabila guru sanggup merotan pelajar dengan kuat hinggakan meninggalkan kesan jalur merah dibahagian yang dirotan. Bagi aku tindakan itu bukan untuk mendidik tetapi untuk mendera.

Hukuman gantung pula dikenakan kepada pelajar yang sering melakukan kesalahan berat. Kebiasaannya hukuman gantung ini dikenakan selama semingggu atau dua minggu. Namun begitu, apabila pelajar itu digantung sekolah, mereka akan ketinggalan banyak dalam pelajaran. Bila mereka kembali ke sekolah, guru meneruskan pelajarannya tanpa menghiraukan pelajar yang dihukum tersebut. Sepatutnya hal ini tidak boleh begitu. Seharusnya, apabila pelajar itu kembali ke sekolah selepas digantung, guru perlu memberi kelas persendirian kepada pelajar itu agar mereka dapat mempelajari sukatan yang ketinggalan. Langkah ini membuatkan pelajar tersebut merasakan mereka dihargai dan tidak ketinggalan dalam pelajaran. Malah pelajar tersebut mudah untuk berinteraksi dengan gurunya dan ini memudahkan proses mengubah dan mendidik pelajar bermasalah itu.

Buang sekolah adalah hukuman terakhir yang dikenakan kepada pelajar yang tidak mahu berubah dan melakukan kesalahan berulang kali di sekolah. Namun begitu, apabila difikirkan semula, kemana hala tuju pelajar yang dibuang itu? Zaman ini amat mementingkan pendidikan. Tanpa pendidikan sesorang itu diibaratkan manusia yang terpinggir. Apa yang boleh dilakukan oleh pelajar yang dibuang ini? Bagaimana masa depan mereka tanpa pendidikan? Mampukah mereka menjalani kehidupan yang lebih baik kelak selepas dibuang dari persekolahan? Inilah perkara yang perlu direnungkan oleh para pendidik. Walaupun rayuan boleh dilakukan untuk meneruskan persekolahan, namun berapa ramai yang melakukan perkara itu. Tambahan pula, pelajar yang dibuang ini tersenarai dalam senarai hitam. Walaupun berpindah kesekolah lain, namun mereka tetap dikenali sebagai pelajar bermasalah dan bekas pelajar yang dibuang. Hal ini menyebabkan mereka tidak berminat untuk meneruskan persekolahan yang berpendapat lebih baik melakukan pekerjaan. Tetapi, apakah pekerjaan yang layak bagi mereka? Anda sendiri ada jawapannya....

Apa yang lebih penting, institusi pendidikan bukan hanya sebagai tempat penyebaran ilmu, malah menjadi tempat membentuk sahsiah dan siasah remaja yang bakal mentadbir negara kelak. Memang tidak dapat dinafikan, dalam ramai-ramai pelajar disesebuah sekolah, pasti ada pelajar yang bermasalah. Namun sebagai pendidik, langkah yang berkesan perlu diambil bagi membentuk pelajar yang bermasalah ini. Guru dan pelajar seharusnya membina ikatan yang erat seperti sebuah keluarga agar mereka boleh berinteraksi dengan selesa tanpa ada perasaan takut. Selain itu, guru perlu memahami sikap pelajar zaman kini kerana dari semasa ke semasa, corak pemikiran pelajar adalah berkembang dan berubah. Sebagai seorang pendidik, ilmu dan pendekatan spikologi perlu dipraktikan agar guru dapat memahami dan mendalami permasalahan pelajar dengan lebih baik dan dapat menarik perhatian pelajar untuk berubah. Hukuman yang dibuat adalah bertujuan untuk mendidik namun kaedah perlaksanaannya yang kurang sesuai menyebabkan permasalahan itu tidak dapat diselesaikan. Kepada para pendidik dan bakal pendidik, aku berharap anda dapat menjalankan tugas yang sewajarnya. Jangan hanya mementingkan tentang keputusan peperiksaan dan menghabiskan sukatan pelajaran sahaja, tetapi perlu juga membentuk keperibadian yang sempurna kepada para pelajar agar keseimbangan antara tahap pendidikan dengan keperibadian pelajar dapat dicapai.

Renung, tenung dan fikirkanlah..... Wassalam.
Perasaan sedih terasa saat perpisahan dengan adik-adik

Gambar selepas majlis penutup programGambar semasa aktiviti LDK


Gambar dengan adik-adik SMK Tongod0 ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails

Template by:
Free Blog Templates